De gemeente Den Haag wil dat alle woningeigenaren over kunnen stappen op een schone manier van verwarmen, daarom wordt de subsidieregeling voor het verwijderen van gaskachels en gaseisers verlengd tot en met december 2024.
Om over te kunnen op deze schone verwarmingsopties, moeten oude systemen worden verwijderd. Om de inwoners van Den Haag ook het komende jaar te ondersteunen in deze transitie, is de subsidie voor het verwijderen van gaskachels en/of gasgeisers om ze te vervangen door een water gedragen verwarmingssysteem zonder aardgas verlengd.
Er zijn in Den Haag nog ongeveer 10.000 huishoudens die in hun woning een gaskachel hebben en deze als hoofdverwarming gebruiken. Vanuit het Rijk worden verschillende subsidies aangeboden voor alternatieve warmtebronnen. Om deze warmtebronnen te kunnen gebruiken, moet de oude gaskachel eerst worden verwijderd en moet een centraal verwarmingssysteem worden aangelegd. Ook dit brengt kosten met zich mee. Om de kosten voor de inwoner zo laag mogelijk te houden en ze te ondersteunen in het verduurzamen van hun woning, heeft de gemeente Den Haag de subsidie voor het verwijderen van gaskachels en gasgeisers verlengd.
Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie): "Ik wil dat iedereen in Den Haag prettig kan wonen in een gezonde, veilige en energiezuinige woning. Dat lukt alleen als we inwoners helpen om over te stappen op schone energie. Met het verwijderen van gaskachels en geisers en het aanleggen van radiatoren kunnen bewoners nu of in de toekomst over op een warmtepomp, zonneboiler of een warmtenet. Met deze subsidie ondersteunen wij de inwoners die dit het hardst nodig hebben, zodat ook zij kunnen profiteren van de energietransitie.”
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Advies
De keuze voor een schone warmteoptie moet aansluiten bij de eigenschappen van de woning. Om de optie die het beste bij de woning van de aanvrager past te kiezen, heeft de gemeente technisch adviseurs die in de eerste stap van de subsidieaanvraag adviseren over de te nemen stappen naar wonen op schone energie. Aan de hand van een online gesprek of huisbezoek brengt de adviseur een rapport uit met daarin een advies voor het beste alternatief voor de gaskachel of gasgeiser.
De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten met een maximum van 4.500 euro per woning. Voor mensen met een Ooievaarspas bedraagt de subsidie 75 procent van de subsidiabele kosten met een maximum van 5.625 euro per woning. Voor de kosten voor het plaatsen van een warmtepomp is de landelijke subsidie beschikbaar.